Protez Nedir? Protezin İşlevi Nedir?

Protezler, kaybettiğiniz dişlerin yerine konulan ve ağzınıza takılıp çıkarılabilen dişlerdir. Proteze uyum sağlamak güç olmakla beraber doğal dişleriniz gibi olmamaktadır. Şuan da yapılan protezler eskilere kıyasla daha doğal görünmekte ve daha kullanışlı olmaktadır.

İki çeşit protez bulunur: Tam ve bölümlü. Diş hekiminiz sizin için diş sayısına ve maliyetine göre en uygun protez çeşidini seçmenize yardım edecektir.

Protezin İşlevi Nedir?

İmplant Üzeri Protez
İmplant Üzeri Protez

Tam protezlerde, diş eti üzerine uygulanacak diş eti renginde akrilik taban kullanılır. Üst protezin tabanı damağın üst kısmını sararken, alt protez ise dilinizi rahatça oynatabilmeniz için at nalı biçiminde tasarlanmıştır. Ağzınızdan alınan modele göre protezler diş laboratuvarında biçimlendirilir. Diş hekiminiz altta bahsedilen üç protezden hangisinin sizin için uygun olduğuna karar verecektir.

Geleneksel Tam Protez 

Geleneksel tam protez, tam dişsizlik halinde veya ağzınızdaki tüm dişler çekildikten sonra ve dokular iyileştikten sonra ağzınıza uygulanır. İyileşme süresi aylar alabileceğinden, bu zaman zarfı boyunca ağzınızda hiç diş olmadan yaşamak durumunda kalırsınız.

Bölümlü Protezler

Bölümlü proteze yerleştirilen bir metal tırnak vasıtasıyla doğal dişlerinize yerleştirilir. Bazı doğal dişlerinizin üzerine kuronlar takılarak, protezler oturtulur. Takılıp çıkarılabilme özelliklerinden dolayı köprülere bir alternatif olarak bölümlü protezler kullanılabilir.