Ağız Kanseri ve Risk Faktörleri
Sayfa İçeriği
Ağız kanseri nedir?
Çoğu insan, ciğerler veya göğüsler gibi vücudun bölümlerini etkileyen kanseri duymuşlardır. Ancak, hastalığın dudakları, dili, yanakları ve boğazı etkileyebildiği ağızda kanser ortaya çıkabilir. Çoğu ağız kanserine neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Bununla birlikte, riskinizi artırabilecek birkaç faktör vardır. Tüm ağız kanserlerinin yaklaşık yarısı ‘önlenebilir’ olarak görülebilen yaşam tarzı faktörleriyle bağlantılıdır. Sizi daha fazla risk altına sokabilecek şeyleri durdurmaz veya azaltmazsanız, evde kendi kendini kontrol etmeniz ve diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmeniz önemlidir.
Lütfen riskinizin farkında olun!
Aşağıdaki nedenler ağız kanseriyle bağlantılıdır. Bunların herhangi biri, çoğu veya tümü sizin için geçerliyse, bu ağız kanseri geliştirmek için kesin olduğunuz anlamına gelmez.
Sigara
Tütün içmek, sigara içmeyenlere kıyasla ağız kanseri riskini on kat artırır. Buna sigara, pipo veya puro da dahildir. Her üç kişiden yaklaşık ikisi (% 60’tan fazla) ağız kanseri sigaraya bağlıdır.
Evde ya da iş yerinde ikinci el sigara içmenin bir kişinin ağız kanseri riskini artırabileceğine dair kanıtlar da var.
Alkol
Aşırı alkol almak, ağız kanseri riskinizi artırır. Alkol, tüm ağız kanserlerinin üçte birinden (% 30) daha azına bağlıdır. Birlikte sigara içmek ve birlikte içilmesi ağız kanseri riskini 30 kata kadar artırır. İngiltere yönergeleri hem erkekler hem de kadınlar için haftada en fazla 14 birim alkol önermektedir.
HPV
Pek çok yeni rapor ağız kanserini insan papilloma virüsüne (HPV) bağlamıştır. HPV rahim ağzı kanserinin başlıca nedenidir ve vücudun nemli alanlarını kaplayan cildi etkiler. HPV oral seks yoluyla yayılabilir ve araştırmalar, yakında ağız kanserinin başlıca nedenlerinden biri olarak sigara içmeye ve içmeye rakip olabileceğini öne sürüyor. Güvenli seks yapma ve sahip olduğunuz ortak sayısını sınırlama, HPV ile sözleşme yapma şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Artık hem kızlar hem de erkekler için HPV aşıları var. Rahim ağzı kanseriyle savaşmak için geliştirildiler, ancak ağız kanseri oranlarını azaltmaya yardımcı olmaları da muhtemel. Bu aşılar, cinsel aktivite başlamadan 12 ila 13 yaşlarında yapılır.
Dumansız tütün
Dumansız tütün ağız veya buruna yerleştirilen ve yanmayan herhangi bir tütün ürünüdür. Bazı insanlar bu tür bir tütünün sigara içmekten daha güvenli olduğuna inanmasına rağmen, gerçek şu ki bunun çok daha tehlikeli olduğu. En çok kullanılan dumansız tütün ürünü türleri, söndürülmüş kireç, areca fındık ve baharatları, lezzetlendiriciler ve tatlandırıcılar dahil olmak üzere çeşitli bileşenlerin bir karışımını içerir.
Dumansız tütün terminolojisi değişkenlik gösterir, ancak İngiltere’de kullanılan ana türler şunlardır:
- Gutka, Khaini, Pan Masala (tembul quid), Shammah ve Maras tozu (bunlar emilir veya çiğnenir);
- Zarda, Qiwam veya Mawa (çiğnenmiş);
- Lal dantmanjan, Gadakhu, Gul, Mishri veya Creamy Snuff (diş macunu olarak kullanılan veya diş etlerine sürülen diş ürünleri);
- Nass (nazal olarak kullanılabilir, emilebilir veya çiğnenebilir).
Dumansız tütün Güney Asya toplulukları tarafından sıklıkla popülerdir.
Diyet
Ağız kanserlerinin yaklaşık üçte birinin sağlıksız bir diyete ve vitamin ve mineral eksikliğine bağlı olduğu düşünülmektedir.Her gün çok sayıda meyve ve sebze içeren sağlıklı, dengeli bir diyet yemeniz önerilir. Artan kanıtlar ayrıca yumurta ve balık gibi gıdalarda bulunan Omega 3’ün riskinizi azaltmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Fındık, tohum, kepekli makarna ve kahverengi pirinç gibi lif oranı yüksek yiyeceklerin de aynı şeyi yaptıkları söylenir.
Güneş ışığı
Çok fazla ultraviyole (UV) radyasyon icilt kanserinin bilinen bir nedeni. Bu, doğal güneş ışığından veya şezlonglardan oluşabilir. Dudaklarda cilt kanseri gelişebilir – bu alan genellikle UV radyasyonuna maruz kalır.
Kanser geçmişi
Ağız kanseri olanların tekrar geliştirme riski daha yüksektir. Bir kişinin ağız kanseri olma ihtimalinin daha yüksek olduğu anlamına gelen başka kanserler de var. Bunlar şunları içerir:
- Yemek borusu kanseri (yemek borusunun)
- Yassı hücreli cilt kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Penil kanser
- Anal kanser
Genetik ve Bağışıklık Sistemi
Nedenini bilmiyor olsak da, hastalığa yakalanmış yakın bir akrabanız varsa ağız kanseri riskinde hafif bir artış var. Ağız kanseri aynı zamanda bazı kalıtsal genleri taşıyanlarda daha olası olabilir. Kemik iliğini, cildi veya tırnakları etkileyen genetik hastalıkları olan kişiler için bağlantılar bulunmuştur. Araştırma ayrıca HIV veya AIDS tedavisi görenleri ve organ nakli sonrası ilaç alanların ağız kanseri riski altında olduğunu biraz göstermektedir. Bunun nedeni, bu vakalardaki ilaçların bir kısmının bağışıklık sistemini zayıflatabilmesidir.
Yararlı bağlantılar:
Ağız kanserinden kimler etkilenebilir?
Herkes kendi dişine sahip olsun ya da olmasın, ağız kanserinden etkilenebilir. Ağız kanserleri, 40 yaş üstü insanlarda, özellikle erkeklerde daha yaygındır. Bununla birlikte, araştırmalar, genç hastalarda ve kadınlarda ağız kanserinin daha yaygın olduğunu göstermiştir. Dünyada her yıl teşhis edilen 640.000’den fazla ağız kanseri vakası vardır ve en yaygın onbirinci kanserdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 43.000 vaka vardır.
Bazı ülkelerde, örneğin Hindistan’da – tütün çiğneme gibi problemler nedeniyle yüksek risk vardır ve oranlar daha da yüksektir. İngiltere’de her yıl ortalama olarak 7.800 yeni ağız kanseri vakası teşhis edilmektedir. Yeni ağız kanseri vakalarının sayısı artıyor ve İngiltere’de yalnızca son on yılda yarıdan fazla arttı.
İnsanlar ağız kanserinden mi ölüyor?
Evet. İngiltere’de 2.300’den fazla kişi her yıl ağız kanserinden ölmektedir. Kanser yeterince erken teşhis edilirse, bu ölümlerin çoğu önlenebilir. Olduğu gibi, ağız kanseri olan kişilerin, rahim ağzı kanseri veya melanom cilt kanseri olanlara göre ölme olasılığı daha yüksektir.
Ağız kanserine ne sebep olabilir?
Çoğu ağız kanseri vakası tütün ve alkole bağlanır. Sigara, puro ve pipo içiciliği dünyanın birçok yerinde tütün kullanımının ana formlarıdır. Bununla birlikte, bazı çiğneme tütün , tembul avı, gutkha ve paan kültürlerinde geleneksel alışkanlıklar özellikle tehlikelidir. Alkol, ağız kanseri riskini arttırır ve tütün ve alkol bir arada alındığında risk daha da artar. Güneş ışığına aşırı maruz kalmak ayrıca dudak kanseri riskini artırabilir. Pek çok yeni rapor ağız kanseri ile insan papilloma virüsünü (HPV) ilişkilendirmiştir. HPV rahim ağzı kanserinin ana nedenidir ve vücudun nemli alanlarını kaplayan cildi etkiler. HPV oral seks yoluyla yayılabilir ve araştırmalar şimdi HPV’nin yakında sigara içmeye ve içmeye ağız kanserinin ana nedenlerinden biri olarak rakip olabileceğini öne sürüyor. Güvenli cinsellik uygulamak ve sahip olduğunuz ortak sayısını sınırlamak, HPV kazanma şansınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Birçok insan yaşamları boyunca HPV alır ve çoğu için bu bir soruna neden olmaz.
Ağız kanseri belirtileri nelerdir?
Ağız kanseri farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve ağız, dil ve dudakların tüm kısımlarını etkileyebilir. Ağız kanseri, normal olarak iyileşmeyen ağrısız bir ağız ülseri gibi görünebilir . Ağızda beyaz veya kırmızı bir yama da kansere dönüşebilir. Ağzınızdaki veya çene bölgesindeki olağandışı topakların ve kalıcı kısıklıkların farkında olun. Bu bölgeler üç hafta içinde iyileşmezse, diş hekiminizi veya doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir. Emin değilseniz, yine de kontrole gidin.
Ağız kanseri erken nasıl tespit edilebilir?
Ağız kanseri, ağız muayenesi sırasında diş hekiminiz tarafından erken aşamalarında sıklıkla tespit edilebilir. Ağız kanseri erken teşhis edilirse, o zaman bir tedavi şansı iyidir. Ağız kanseri olan birçok kişi diş hekimine veya doktoruna çok geç gider.
Evde yapabileceğim bir şey var mı?
Ağzınızda neler olup bittiğinin farkında olun. Kendinizi düzenli olarak inceleyin. Üç hafta içinde iyileşmeyen ülserler, olağandışı kırmızı veya beyaz lekeler, boynunuzdaki veya çenenizdeki topaklar veya inatçı ses kısıklığı, diş ekibinizden veya doktorunuzdan sizi muayene etmenizi isteme nedenlerindendir. Muhtemelen ciddi bir yanlışlık yoktur, ancak erken tanı hayatınızı kurtarabilir.
Ağız muayenesinde neler yer almaktadır?
Ağzınızın içi ve diliniz küçük bir ayna yardımıyla incelenecektir. Muayene ayrıca boynunuza ve çenenizin altına da bakacaktır. Diş hekimleri bu muayeneyi rutin diş muayenesinin bir parçası olarak yapacaklardır. Unutmayın, diş ekibiniz ağzınızın kolayca göremediğiniz kısımlarını görebilir. Olağandışı bir şey bulurlarsa, sizi ağız ve boğazınızın kapsamlı bir incelemesini yapacak olan hastanedeki bir danışmana yönlendirirler. Bölgeden (biyopsi) küçük bir hücre örneği toplanabilir ve bu sorunun yanlış olduğunu görmek için mikroskop altında incelenir. Hücreler kanserli ise, daha fazla test yapılacaktır. Bunlar genel sağlık kontrollerini, kan testlerini, röntgenleri veya taramaları içerebilir . Bu testler hangi tedavinin gerekli olduğuna karar verecektir.
Ağız kanseri tedavi edilebilir mi?
Ağız kanseri erken tespit edilirse, tam bir kürlenme şansı iyidir ve alan veya ülser ne kadar küçükse iyileşme şansı o kadar iyidir. Ancak, çok fazla insan çok geç öne çıkıyor çünkü düzenli ağız muayeneleri yapmıyorlar.
ÖNERİLERİMİZ
Sigarayı bırakın ve içtiğiniz alkol miktarını azaltın.
Günde en az beş porsiyon meyve ve sebze içeren dengeli ve sağlıklı bir diyet yapın. Bu, diğer birçok kansere karşı korunmaya da yardımcı olabilir.
Diş hekiminizi tavsiye ettikleri sıklıkta düzenli olarak ziyaret edin.